CAS Testi;
- Öğrenme Güçlüğünün Değerlendirilmesi,
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivitenin Değerlendirilmesi,
- Okul Hayatında Yaşadığı Öğrenme Problemlerinin Nedenlerinin Belirlenmesi ve
- Planlama Problemleri Olan Çocukların Belirlenmesi için kullanılmaktadır.
CAS testinin tamamlanma süresi çocuğun durumuna göre değişmekle birlikte 60-90 dakika kadar sürmektedir. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa tarafından verilen ‘’CAS Testi Uygulayıcı Eğitimini’’ tamamlamış olan psikolog ve psikolojik danışmanlar tarafından uygulanmaktadır.
CAS Testi geleneksel zeka testlerinden farklı olarak çocuğun öğrenmeye ilişkin bilişsel alanlarındaki performansı hakkında detaylı bilgi verir. Çocukların öğrenme becerilerindeki güçlü ve zayıf yanlarını; planlama, dikkat, çoklu işlem becerisi, işlem hızı ve zamanı hızlı kullanabilme gibi becerilerinin ne düzeyde olduğunu göstermektedir.
Bilişsel Müdahale Programı ise CAS Testi’ne ait önümüze çıkan bilişsel sonuçlara göre oluşturulan öğretici bir müdahale programıdır ve çocuğun güçlü ve zayıf alanlarını geliştirmeye yönelik uygulanır.
Her bireyin CAS testi sonucu birbirinden farklıdır. Bu nedenle oluşturulan bilişsel müdahale programı da bireye özgüdür. Bilişsel Müdahale Programı ile bireyin sadece yaş ortalamasının altında kalan alanları değil aynı zamanda beynin bütüncül işlevsel yapısı gereği tüm bilişsel alanlarına yönelik geliştirilmiş ve bilişsel işlevlerle ayrıntılandırılmış bütüncül ve kapsamlı program bireye uygulanır.
PASS Bilişsel Müdahale Programı sadece bilişsel işlem alanlarında performans eksikliği yaşayan bireylere yönelik olmayıp aynı zamanda üst düzey bilişsel işlevlere sahip fakat bu performans seviyeleri arasında eşgüdümsüz (asenkronize) sonuçlar çıkan çocuklar için de kullanılmaktadır. Bu programı öğrenciye uygulamadaki amaç; bir bütün halinde öğrenme hayatını işlevsel hale getirebilmek, potansiyelini en üst seviyeye çıkarabilmektir.